Minstens elk oneven jaar bent u verplicht uw inschrijvingsregister te actualiseren. Zo blijft uw wachtlijst up-to-date. Wij bundelden voor u de meest voorkomende vragen.
Waar vind ik alle regelgeving?
De basisprincipes staan in artikel 10, 11 en 12 van het Ministerieel Besluit tot bepaling van nadere regels voor het vaststellen, de wijze van bijhouden, de inhoud en het actualiseren van het inschrijvingsregister voor kandidaat-huurders van 30 juli 2008.
Moet u, behalve de inkomensvoorwaarde, nog andere inschrijvingsvoorwaarden controleren?
Neen: u toetst bij actualisering alleen de inkomensvoorwaarde af. Stelt u vast dat de kandidaat-huurder niet voldoet aan andere inschrijvingsvoorwaarden? Dan kunt u hem er alleen op wijzen dat hij bij een toewijzing aan alle toelatingsvoorwaarden moet voldoen.
Moet u het inkomen indexeren?
U vergelijkt het inkomen van de kandidaat met de inkomensgrenzen uit het actualisatiejaar.
De grenzen vindt u in art. 6.13 van het Besluit van de Vlaamse Codex Wonen of voor verhoogde inkomensgrenzen (zoals van kracht voor 1 maart 2017) in art. 29, §2 van het Kaderbesluit Sociale Huur.
Deze grenzen worden net zoals het inkomen geïndexeerd.
Het referentie-inkomen indexeert u volgens de gezondheidsindex van de maand juni van het jaar dat aan de toepassing ervan voorafgaat, met als basis de maand juni van het jaar waarop het referentie-inkomen betrekking heeft. (art. 6.2 van het Besluit van de Vlaamse Codex Wonen).
U vindt deze bedragen in een Excel op Woonnet (aanmelden nodig).
Moet ik mijn actualisatiebrief naar het buitenland verzenden als een kandidaat-huurder verhuisde?
De actualisatiebrief verzendt u naar het laatst bekende adres van de kandidaat-huurder in het rijksregister, tenzij hij u uitdrukkelijk vroeg om de briefwisseling naar een ander adres te verzenden.
Ligt het laatst bekende adres in het buitenland? Dan verzendt u de actualisatiebrief dus naar het buitenland.
Naar welk adres verzend ik mijn actualisatiebrief als de kandidaat-huurder ambtshalve geschrapt is?
U verstuurt de actualisatiebrief naar het laatst gekende adres in het rijksregister, tenzij de kandidaat-huurder u uitdrukkelijk vroeg om de briefwisseling naar een ander adres te verzenden (zie artikel 10 van het Ministerieel Besluit van 30 juli 2008 en art. 6.10 van het Besluit van de Vlaamse Codex Wonen).
Wat is de alternatieve werkwijze? Wanneer kan ik deze gebruiken?
Bij de alternatieve werkwijze zal de kandidaat-huurder alleen moeten reageren als de informatie uit de Kruispuntbank Sociale Zekerheid onjuist blijkt te zijn of als hij zijn keuzes wilt wijzigen. U bent dan ook niet verplicht om een herinneringsbrief te sturen.
Deze werkwijze werd toegevoegd aan artikel 10 van het Ministerieel Besluit van 30 juli 2008.
Art. 10 van het Ministerieel Besluit van 30 juli 2008
Art. 11 van het Ministerieel Besluit van 30 juli 2008
Art. 12 van het Ministerieel Besluit van 30 juli 2008
Art. 6.10 van het Besluit van de Vlaamse Codex Wonen