Sociaal wonen: Lokaal toewijzingsbeleid voor sociale woningen
Om een woonbeleid op maat te realiseren wordt in de Vlaamse Codex Wonen de gemeente als regisseur van het lokaal woonbeleid aangeduid. De gemeente krijgt op die manier de mogelijkheid om, desgewenst met ondersteuning door het Vlaams Gewest, het overleg tussen de verschillende woonorganisaties te coördineren en te organiseren met als doel een geïntegreerd en gedragen lokaal woonbeleid.
In het Besluit Vlaamse Codex Wonen Boek 6 (dit is het oude Kaderbesluit Sociale Huur) wordt ruimte gelaten om bij het vastleggen van de toewijzingsregels lokale accenten te leggen, uitgedrukt in een eigen toewijzingsreglement. Een eigen toewijzingsbeleid kan worden ontwikkeld als men rekening wil houden met de lokale binding van de kandidaat-huurders, met de woonbehoeftigheid van specifieke doelgroepen of als men wil werken aan de verstoorde of bedreigde leefbaarheid in bepaalde wijken of complexen.
De opmaak van een eigen toewijzingsreglement dient tot stand te komen in nauw overleg met alle relevante lokale (huisvestings- en welzijns-)actoren. De gemeente (of het intergemeentelijk samenwerkingsverband) speelt hierin de trekkersrol.
Op 1 januari 2020 zijn enkele wijzigingen aan de Vlaamse Codex Wonen (voorheen de Vlaamse Wooncode) en het Besluit Vlaamse Codex Wonen Boek 6 (voorheen het Kaderbesluit Sociale Huur) in werking getreden. Die wijzigingen hebben gevolgen voor de uitwerking van een lokaal toewijzingsbeleid. De nieuwe ministeriële omzendbrief W/2019/01 licht de wijzigingen toe; ook vindt u er richtlijnen voor de opmaak van een lokaal toewijzingsreglement. De handleiding voor lokale besturen kreeg eveneens een update.
Op deze pagina wordt relevante informatie aangeboden om een toewijzingsreglement op te maken.